Yazla Gelen Kazalar

10 - 14 yaş arası çocuk ölümlerinin yüzde 50 sinin, 5 ‐9 yaş arası ölümlerinin yüzde 44 ünün kazalar sebebiyle gerçekleştiğini belirten Kadıköy Şifa Kadıköy Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Yeşim Eker, yaz

Manşet 28.06.2016 18:07:22 0
Yazla Gelen Kazalar

Hiç şüphe yok ki oyun alanları çocukların en keyif aldıkları yerlerdir. Ancak çok fazla çocuğun bir arada oynadığı bu alanlarda kazalar çok sık gözlemlenir. Çocuklar özellikle 9 yaşına kadar mutlaka çok yakından gözlemlenmelidir.

Bisiklet kazalarının asıl sebebi, çocukların bisiklete binerken kask kullanmamaları, arabaların geçtiği yollarda bisiklete binmeleridir. Bisiklet kazalarını önlemenin en iyi yolu eğitimdir.Trafiğe kapalı alanlarda bisiklet kullanımını sağlamalı ve mutlaka çocuklarımıza kask giydirmeliyiz.

Özellikle boğulma kazalarına karşı çok dikkatli olunmalıdır. Her şeyden önce mümkünse sahil güvenliği olan yerlerde denize girmelerini sağlamalıyız. Çocukları yüzerken asla yalnız bırakmamalıyız. Çünkü çocukların boğulması için 1dk kadar kısa bir süre bile yeterlidir. Havaların ısınması ile birlikte doldurulan havuzlar yüzme bilmeyen çocuklar için en büyük tehlikelerden birini oluşturur. Yapılan araştırmalara göre araba kazalarından sonra ölümle sonuçlanan en yaygın ikinci ölüm nedeni boğulmadır. Bu durumu engellemek için, küçük çocuğunuzu havuz olan yerlerde gözünüzün önünden ayırmayın. Eğer evinizde havuz varsa çevresini bir çit ile çevirip, kapısının daima kilitli olduğundan emin olun. 4‐5 yaşlarından itibaren yüzmeyi öğrenmesi için kursa gönderin. Denize veya havuza sizinle birlikte bile girse kolluk ya da can simidini çıkartmasına izin vermeyin. Eğer böyle bir durum başınıza gelirse; çocuğu hemen havuzdan çıkarıp suni solunum yapın, ambulans çağırın. Ambulans gelene kadar suni solunum ve kalp masajına devam edin. Bu uygulamaları doğru yapabilmek için ilkyardım eğitimi alın.

Yazın çocuğunuzu serinletmek için ister havuz ister denizi tercih edin, ancak her ikisinin de hijyenik olmasına dikkat edin. (Özellikle yüzme havuzlarının) Havuzun saydam ve berrak su içermesi, kokusuz olması, fayansların yapışkan ve kaygan olmaması hijyenik durumu ifade eder. Deniz için ise özellikle göz alerjisi için gözlük takılması uygun olabilir. Deniz suyu havuz suyuna oranla (koli basili olmayan durumlarda) daha hijyeniktir.

Çocuklar oynarken oluşan yaralanma durumlarında eğer kanama varsa öncelikle kanamanın olduğu yerde üzerine temiz bir gazlı bezle baskı uygulanarak kanama durdurulmalı, daha sonra yaranın etrafı dezenfekte edici solüsyonlarla dikkatlice temizlenip üzeri büyük bir gazlı bezle kapatılmalıdır. Saçlı deride oluşan yaralanmalarda, yaranın olduğu yer temizlendikten sonra yaranın üzerine temiz bir gazlı bez konarak bir müddet baskı uygulanmalıdır. Kafa travmalarında şuur kaybı, baş ağrısı ya da baş dönmesi, bulantı, kusma olup olmadığı mutlaka sorgulanmalı ve gözlenmelidir. Bu belirtilerden biri ya da birkaçı varsa çocuk acilen en yakın sağlık kurumuna götürülmelidir. Ciddi kafa travmalarında boyunda da hasar olabileceği göz önünde bulundurulmalı ve sağlık kurumuna gidene kadar boyunluk takılmalıdır.

Bebekleri ilk 6 ayda mümkün olduğunca direkt güneş ışığına çıkarmamak gerekir. 6 aydan sonra ise, yazın saat 10:00 dan önce ve 16:00 dan sonra bebeğe 50+ SPF içeren güneş kremi sürerek onu 15 dk güneşlendirebiliriz. Gölgede bile olsalar yansıyan güneş ışınlarının zararlı etkilerini azaltmak için, güneş kremi 2 saatte bir veya her yüzmeden sonra yenilenmeli, bebekleri 15 dakikadan daha uzun süre güneş altında bırakmamalıdır. Bol sıvı aldıklarından emin olunmalı, onlara ince giysiler giydirilmeli ve şapka takılmalıdır.

Güneş çarpması, kızgın güneş altında uzun süre kalan çocuklarda görülen bir yaz hastalığıdır. Şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma ve yüksek ateşle kendini gösterir. Böyle bir durumda hastanın serin bir yere götürülmesi, vücudu sıkan giysilerin çıkarılması, başına soğuk kompres veya buz torbası konulması önerilir. Ateş çok yüksekse çocuğa ılık duş aldırılıp, hemen hastaneye götürülmesi gerekir. Güneş çarpması, aşırı sıcak sonucu beden ısısını ayarlayan mekanizmanın bozulmasına bağlı ciddi bir durumdur. Tedavi edilse bile öldürücü olabilir ya da kalıcı zararlar verebilir. Bu nedenle güneş çarpmasına karşı önlem alınması büyük önem taşır. Bu yüzden, yazın dışarıda şapka takmak ve saat 10:00 ile 16:00 arası güneşe maruz bırakmamak, çocuğu büyük ölçüde güneş çarpmasından korur. Hafif yüzeysel yanıklarda cildi soğutmak ve ağrı kesici ilaçlar vermek yeterli iken, ciddi yanıklarda bir sağlık kuruluşuna başvurmak faydalı olacaktır. Bazı çocuklarda güneş ışınlarına karşı alerjik tepkiler de gelişebilir. Bu reaksiyonlar kızarıklık, kabarıklık, kaşıntı, su kabarcığı veya sadece kırmızı lekeler şeklinde olabilir.

Yazın açık havada arı ve böcek sokmalarına sık rastlanır. Alerjik reaksiyon yapmamış hafif sinek, böcek sokmalarında kaşıntıya karşı kremler, losyonlar ve şuruplar kullanılabilir. Isırılmış yerlerin enfeksiyon kapmaması için kaşınmaması gerekir. Bazen çocuklarda özellikle arı sokmasından sonra alerjik reaksiyonlar meydana gelebilir. Böyle durumlarda hastane şartlarında ağızdan alınan ilaçlarla, serumla ya da damar yolundan, kas içinden antialerjik ilaç tedavisi verilmesi gerekebilir.

Sineklerden korunmak için prize takılan sineksavarlar kullanılmalıdır. Sprey şeklindeki kimyasalların kullanması bebekler için zararlı olabilir. Bebeklere kolları ve bacakları koruyan giysiler giydirilmesi, pencerelere sineklik ve yataklarına cibinlik kullanılması koruyucu olabilir.

Yazın sıcakta çok fazla terleyen bebeklerin yeteri kadar sıvı aldıklarından emin olunmalıdır. Yaz aylarında havaların ısınması ile cilt hastalıkları artış göstermektedir ki bunların başında isilik gelmektedir. Hava aldırmayan, sentetik, dar ve kalın giysiler terlemeyle birlikte ciltte minik su kabarcığı benzeri döküntülerin oluşmasına sebep olur. Ter bezi kanallarının tıkanmasıyla oluşan isilik, çocuklarda en çok boyun, ense, eklem iç kısımlarında ve bez kenarlarında görülür. İsiliğin önlenmesi için, teri emen pamuklu giysileri tercih etmek, her gün onlara duş aldırmak ve serin yerlerde bulundurmaya çalışmak gerekir.

Araba kazalarının azaltılmasındaki en önemli görev biz erişkinlere düşmektedir. Çünkü direksiyonda olan biziz. Bunun yanı sıra çocuğumuzun yaşına uygun araba koltukları mutlaka kullanılmalıdır.

Kartal Şehir Hastanesi’nin Güvenliği Emin Ellerde

Ataşehir’de DEAŞ operasyonu

Uyuşturucu soruşturması kapsamında Veyis Ateş ve Taner Çağlı tutuklandı!

MHP MALTEPE İLÇE BASKAN YARDIMCISINDAN YENİ YIL MESAJİ

Yeni yılda market poşetinin fiyatı belli oldu

Otel Odasında Cephanelik Çıktı

Sabiha Gökçen Havalimanı'nda yeni dönem

Pendik’te 6 kilo 248 gram uyuşturucu ele geçirildi

Veyis Ateş ve fenomen Taner Çağlı gözaltına alındı

İstanbul’da 159 evsiz vatandaş otellere yerleştirildi

Ataşehir’de ‘yeni nesil galericilik’: Çekilişle 50 bin liraya araç sattı, Türkiye’nin dört bir yanından gelenler sıraya girdi

MHP Maltepe İlçe Teşkilatı Fındıklı Mahallesi’nde Esnaf Ziyaretinde Bulundu

MALTEPE BELEDİYESİ'NE MÜFETTİŞLER NEDEN GELDİ

Beton mikserine düşerek can verdi

Üsküdar’da park halindeki araç alev alev yandı

Pendik'te facia! 3 çocuk öldü, 1 çocuk ağır yaralı

İNFLUENZA VAKALARI ÇOCUKLAR ARASINDA YAYILIYOR

Sokakta tartıştığı ev sahibini öldürdü

Kellik Sona mı Eriyor ?

Antalya Belek Üniversitesi’ne “İklim Liderleri Ödülü”

Çekmeköy'de uyuşturucu operasyonunda çıkan çatışmada polis memuru şehit oldu

İstanbul'da uyuşturucu operasyonunda polise ateş açıldı!

Tapularınızı 31 Aralık'a kadar alın: Fiyatı üç katına çıkacak!

İngilizce Öğrenmek Kolaylaşacak

İSTANBUL'DA TRAFİK DURMA NOKTASINA GELDİ

Pastırma Ayazı Geliyor

Pendik’te 102 metrelik Türk bayrağıyla Cumhuriyet kutlaması

Cumhuriyetin 102’nci yılı Ataşehir’de coşkuyla kutlandı

Günlerce sürecek sağanak geliyor

Üsküdar'da İETT otobüsü kaza yaptı

Yükleniyor

Yeni yılda market poşetinin fiyatı belli oldu

Sabiha Gökçen Havalimanı'nda yeni dönem

Ataşehir’de ‘yeni nesil galericilik’: Çekilişle 50 bin liraya araç sattı, Türkiye’nin dört bir yanından gelenler sıraya girdi

Maltepe'de servis otobüsü şarampole uçtu

Cari denge Nisan ayında 7 milyar 864 milyon dolar açık verdi

Kira artış oranı açıklandı!

İSTANBUL HURDA ARAÇ MEZARLIĞI OLDU

YILIN İLK ENFLASYON RAKAMI AÇIKLANDI

MOTORİNE İNDİRİM GELİYOR

2025 MTV ZAM ORANLARI BELLİ OLDU

2025-2026 sezonunun fikstür çekimi yapıldı!

Asiye Ağaoğlu Anadolu Lisesi Kız Futsal Takımı, dünya kupası yolcusu

81 İLDE GEÇERLİ TROY KART GELİYOR

Kerem Aktürkoğlu resmen Benfica'da! Serbest kalma bedeli dudak uçuklattı

Milli Takım Çeyrek Finalde

Milli Takım, Adını Son 16 Turuna Yazdırdı

MALTEPE'NİN ŞAMPİYON GURURU

MALTEPE’DEKİ AMATÖR KULÜPLERE 100’ER BİN TL NAKİT YARDIM

PFDK’dan, Galatasaraylı futbolcu Icardi’ye 1 maç men cezası

ŞAMPİYONA BAŞKAN ADAYINDAN DESTEK

İngilizce Öğrenmek Kolaylaşacak

İstanbul'da Emniyet Müdürleri Değişti

Öğretmenden Öğrenciye Dayak Kamerada

İstanbul Havalimanı Ocak Ayında Yine Zirvede

BAŞÖĞRETMENLİKTE DOĞUM KRİZİ

ÜMRANİYE’DE METRO KUMANDA MERKEZİNE SİLAHLI BASKIN:

MEB'DEN GENELGE: KAYIT ÜCRETİ ALINMAYACAK

LGS'DE 2 TERCİHLER NE ZAMAN BAŞLAYACAK ?

Ümraniyeli 3 öğrenci LGS’de birinci oldu

İlkokul Ve Ortaokula Başlayacak Öğrencilerin Kayıtları Yapıldı

MHP MALTEPE İLÇE BASKAN YARDIMCISINDAN YENİ YIL MESAJİ

MHP Maltepe İlçe Teşkilatı Fındıklı Mahallesi’nde Esnaf Ziyaretinde Bulundu

MALTEPE BELEDİYESİ'NE MÜFETTİŞLER NEDEN GELDİ

Sırrı Süreyya Önder Hayatını Kaybetti

Maltepe`de MHP Meclis Üyelerinden CHP Bütçesine Destek

Maltepe Belediye Başkan Yardımcılarına Terör Tutuklaması

DHKP-C'İTİRAFÇISINDAN MALTEPE BELEDİYESİ İTİRAFI

Beykoz Belediye Başkan Vekilliği’ne Özlem Vural Gürzel seçildi

Maltepe Belediyesi'nde konsere para var, işçilere yok.

KADİKOY MECLİS BAŞKANVEKİLİ İÇİN GÖZALTI KARARI

Gazze'deki Soykırım Hollanda'da Protesto Edildi

Boğaz'da sisle oluşan kartpostallık manzara dron ile görüntülendi

ABD, İki Yüzlü Düşmanlığını Bir Kez Daha Tescilledi

Corona Virüsünden Sonra Hanta Virüsü Çıktı

ABD´ye Karşı Olumsuz Tavır Yüzde 64´e Yükseldi

Vizesiz Geçiş , 2018’De

Şangay’dan Maltepe’ye fuar desteği

Bu Adamın 63 İsmi Var

IŞID Türk Konsolosluğu?nu İşgal Etti

MALTEPE?DE SURİYE VE MISIRDA Kİ: KATLİAM PROTESTO EDİLDİ

Kartal Şehir Hastanesi’nin Güvenliği Emin Ellerde

Antalya Belek Üniversitesi’ne “İklim Liderleri Ödülü”

Tapularınızı 31 Aralık'a kadar alın: Fiyatı üç katına çıkacak!

İSTANBUL'DA TRAFİK DURMA NOKTASINA GELDİ

Pendik’te 102 metrelik Türk bayrağıyla Cumhuriyet kutlaması

Cumhuriyetin 102’nci yılı Ataşehir’de coşkuyla kutlandı

Üsküdar'da İETT otobüsü kaza yaptı

GAZZE İÇİN, İSTANBUL'DAN KUDÜS'E YÜRÜYECEK

İstanbul'da İlçe İlçe Hissedilen Sıcaklıklar

Kavurucu sıcaklar geliyor!

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 17 10 2 5 13 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 17 6 6 5 9 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 17 6 6 5 -6 23
10.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 17 5 9 3 -3 18
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9